Jyrki Anttila, tenori

Tulosta pdf-tiedosto täältä

Jyrki Anttila aloitti lauluopintonsa Oulun konservatoriossa mm. Esko Jurvelinin ja Airi Tokolan lauluoppilaana. Hän opiskeli Sibelius-Akatemian oopperastudiossa vuosina 1995–1998, ja vuosina 1996–2002 hänen opettajanaan toimi myös basso Jaakko Ryhänen.

Vuonna 1997 Jyrki voitti Someron valtakunnallisen tenorilaulukilpailun ja vuonna 1999 Tampereella järjestetyn Opera Grand Prix-kilpailun.

Jyrki on vieraillut oopperarooleissa mm. Saksassa, Sveitsissä, Latviassa ja Virossa, sekä Suomen maakuntaoopperoissa, esim. Tampereella, Vaasassa, Ilmajoella ja Savonlinnassa. Lisäksi hän on konsertoinut mm. Yhdysvalloissa, Japanissa, Australiassa, Ruotsissa ja suomalaisten orkestereiden vierailevana solistina.

Jyrki Anttila on ollut kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperan solistiksi vuodesta 1998. Siellä hän on esiintynyt mm. seuraavissa rooleissa: La Traviatan Gaston ja Rigoletton herttua (Verdi), Orlando Paladinon nimirooli (Haydn), Viimeisten kiusausten Juhana (Kokkonen), Wozzeckin Tambormajor (Berg), Toscan Cavarodossi, Madama Butterflyn Pinkerton ja La Rondinen Ruggero (Puccini), Rasputinin Felix Yusupov (Rautavaara), Katja Kabanovan Boris ja Jenufan Steva (Janacek), Juhan Shemeikka (Merikanto), Boris Godunovin Dimitri (Musorgski), Carmenin Don José (Bizet), Iloisen Lesken kreivi Danilovits (Lehar), Paholaisen palkka-ampujan metsästäjä-Max (von Weber) ja Jevgeni Oneginin Lenski (Tsaikovski).

Muita Jyrkin esittämiä rooleja ovat mm.: Taikahuilun Tamino (Mozart), Yö Venetsiassa -operetin herttua (Strauss), Viitan Luigi (Puccini), Simon Boccanegran Gabriele Adorno (Verdi), Cardillacin upseeri (Hindemith), Luxemburgin kreivi -operetin nimirooli (Lehar) ja Kekkonen -oopperan nimirooli (Pulkkis).

Erityisenä intohimonaan Jyrki kokee Wagnerin musiikin. Hän on esiintynyt mm. seuraavissa Wagnerin tenorirooleissa: Valkyyrian Siegmund (Latvian ja Suomen Kansallisooppera), Parsifalin nimirooli (Suomen Kansallisooppera), Lentävän hollantilaisen Erik (Suomen ja Viron Kansallisooppera), Tannhäuserin nimirooli (Viron Kansallisooppera), Tristan ja Isolden Tristan (Suomen Kansallisooppera).

Kaudella 2016–2017 Jyrki Anttilan ohjelmistoon kuuluvat esim. Tristan ja Isolden Tristan, Tannhäuserin nimirooli ja Lentävän hollantilaisen Erik (Wagner), Cardillacin upseeri (Hindemith) ja päätenorirooli Antti oopperassa Pohjalaisia (Madetoja).

Lisäksi Jyrki on toiminut taiteellisena johtajana Lohjan Tenoripäivillä vuosina 2005–2010, Ilmajoen musiikkijuhlilla vuosina 2010–2014 ja Kirjuri Classicissa vuosina 2012–2014.

Hän on myös tehnyt useita levytyksiä, kuten Some Enchanted Evening (2003), Rakkauden siivin (2007), joululevy Kirkkain tähti (2012) sekä uusimpana hengellinen levy Soi kiitoksein (2016).

Jyrkillä on laaja kokemus erilaisista oopperaproduktioista, ja myös viihteellisemmistä konserttiesiintymisistä. Hänen vahvuuksiaan ovat vahva ja iskevä ääni, raamikkuus ja tinkimätön työmoraali.

Lisätiedot: Operart Jyrki Anttila Oy • asiakaspalvelu@jyrkianttila.fi • Gsm +358 (0)50 559 6773 - Web Design: MiljART • www.miljart.fi